miércoles, 21 de julio de 2010

Green gazpacho - Gazpacho verde


Last Christmas Hiroshi from Utrecht asked us something we would do for Christmas. We sent him this recipe we had tried a couple of days before. Please let us know if you try it, ¡Bon appétit!

Green gazpacho or spring gazpacho

Gazpacho is a cold spanish soup to be drank in summer, it's very refreshing and has a wonderful, strong and complex flavour, since it can be done with almost anything. Altough the gazpacho base is garlic, bread crumb softened in water, vinegar, cold water, olive oil and the vegetables you choose, the most traditional and well known are the tomato gazpacho and the almond gazpacho (or "ajoblanco" - literally, "white garlic").

We usually have the tomato one, but since we don't have ripe tomatos just yet (maybe next week!) we tried a new one, and we called it "green gazpacho".


Don't be afraid to drink your vegetables!


For making 1 liter we used:

1 cucumber

1 small green tomato
1 zuccini

1 small green squash (we use this ones)

2 garlic cloves
2 basil branches

around 200 grs of softened bread crumb
around 200 ml of olive oil

vinegar
cold water (just around 100 ml, since these are really watery vegetables)

salt

pepper

It's very easy to make: Just roughly cut all your vegetables, the garlic, the bread crumbs and the basil (with the hand or it oxidizes!) and put them in a big pot. Then process the whole with the blender. Once it's a paste add the cold water, salt, pepper, vinegar (we didn't use much, but that depends on your taste and on how good wine vinegar you can get) and keep blending.
Once it looks more like a juice, start adding the olive oil while the blender is still on, so it makes an emulsion. It should turn a lighter green, and look softer.
Once you have it, put it on the fridge and eat it cool.


You can add garnishes on top of your gazpacho, like small pieces of toasted bread, ham, fresh basil or mint.
What we added to this one was shizo, finely cut, just before eating it. It was wonderful.


---

La navidad pasada, Hiroshi de Utrecht nos pidió alguna receta que fueramos a hacer en navidad.
Le dimos esta receta que habíamos probado unos días antes, todavía no la habíamos colgado al blog, así que acá va.
Si la prueban cuentennos como queda o qué le ponen,
¡Buen provecho!


Gazpacho verde, o gazpacho de primavera.

Esta receta es muy buena para cuando todavía no es temporada de tomates, pero ya hace calor y se anda con ganas de un gazpacho frío. Lo genial del gazpacho es que a su base de miga de pan remojada, vinagre, aceite de oliva y agua, se le puede sumar casi cualquier hortaliza cruda. Y la sensación de beber verduras es genial, no hay que tenerle miedo.


Para aproximadamente 1 litro de gazpacho:

1 pepino
1 tomate verde (chiquito, duro y sabroso, esos que no llegan a madurar del todo en la planta son perfectos)
1 zapallito
1 zuccini chico
2 dientes de ajo
2 ramas de albahaca
alrededor de 200 grs. de miga de pan previamente remojada en agua
alrededor de 200 ml. de aceite de oliva (mientras mejor, mejor)
vinagre (mientras mejor, mejor)
100 ml agua fría
sal
pimienta negra


Cortar todas las verduras y el ajo en trozos grandes, poner en un olla junto con la miga de pan y la albahaca.
Mezclar con una batidora de mano en la olla o de a tandas en una batidora de jarra. Cuando se forme una pasta, agregar el agua fría, la sal, la pimienta, vinagre a gusto y seguir batiendo. Cuando todo esté integrado y el resultado sea bien líquido continuar batiendo mientras se agrega el aceite de oliva de a poco y de forma continua, logrando una leve emulsión. El color comenzará a cambiar a un verde más claro y la textura se hará suave y un poco brillante, cuando toda la preparación se vea igual, ya está lista. Llevar a la heladera para que enfríe.

De guarnición antes de servir se pueden agregar pedacitos de pan tostado, tiritas de jamón crudo, albahaca fresca o menta.

No hay comentarios: